Ondernemen en personeel in crisistijd

Gepubliceerd op 18 oktober 2020 om 15:07

Ondernemen en personeel in crisistijd

 

Mensen met vakkennis verdwijnen

De invloed van de crisisperioden op de arbeidsmarkt is enorm. Sinds het millennium hebben we al een paar ingrijpende perioden meegemaakt. De economische crisis in 2008 heeft gezorgd voor veel ontslagen. In 2013 kregen we opnieuw te maken met paniek bij veel bedrijven. Op deze momenten is er flink gesneden in het personeelsbestand. Veel mensen met ervaring en vakkennis hebben de diverse branches noodgedwongen verlaten. Gelukkig hebben de meesten een goed nieuw onderkomen gevonden bij andere branches met als gevolg dat deze mensen waarschijnlijk nooit meer zullen terugkeren in het oorspronkelijke vakgebied.

De gevolgen kennen we inmiddels. Al jaren proberen bedrijven geschikt personeel te vinden met de juiste opleiding of ervaring. Het lukt bedrijven slechts in enkele gevallen om de vacatures in te vullen maar vaak staat het gebrek aan geschikt personeel met branchekennis de groei en servicegraad van een onderneming in de weg.

2020 het coronajaar

We ondervinden allemaal de nadelige gevolgen van de crisis die corona ons heeft gebracht. Bedrijven hebben het zwaar en het sneeuwbal / lawine effect is aanstaande. Het lijkt onvermijdelijk dat ook nu weer vele vakmensen zullen gaan verdwijnen uit de diverse branches.

De vraag naar werk mag dan nu wat minder groot zijn maar er gaat weer een andere tijd komen. Hoe gaan we straks weer de dienstverlening bieden als we daar de mensen niet meer voor hebben?

Hoe nu verder

Misschien doen we er goed aan om op de momenten dat er onvermijdelijke keuzes moeten worden gemaakt en we afscheid moeten nemen van personeel, om dan goed contact te houden met deze mensen en zodra het weer een beetje kan om deze werknemers direct weer terug in dienst te nemen. Daarnaast zijn er ook veel zelfstandigen (ZZP) met de nodige kennis te vinden. Het kan een overweging zijn om tegen de tijd dat de vraag naar werk weer aantrekt eens met deze mensen in gesprek te gaan. De ZZP'er wordt vaak gezien als dure arbeidskracht maar door de kennis van het werk, de frisse inbreng in het bedrijf en niet te vergeten de flexibele inzet zou dit nog best wel eens een goedkopere oplossing voor een ondernemer kunnen zijn.

De branche zal niet verdwijnen maar zorg ervoor dat ook de onderneming niet verdwijnt.

Gekwalificeerd personeel zorgt voor het bestaansrecht van een bedrijf. Een goede servicegraad en kwaliteit van de werkzaamheden geeft vertrouwen bij de klanten. Kosten in de gaten houden is prima en noodzakelijk maar het is ook goed om te kijken naar wat investering kan opleveren. Denken we aan de korte termijn of durven we ook naar de lange termijn te kijken Toch iets om over na te denken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.